AktualitātesKultūra

Izziņota festivāla Kuldīga Piano programma

Šī gada 7.-9. septembrī Kuldīgā norisināsies ikgadējais starptautiskais klaviermūzikas festivāls Kuldīga Piano. Festivālā skanēs dažādu žanru un laikmetu mūzika mūsdienīgā skanējumā, un festivāls notiks jau otro reizi.

Festivāla norises vietas būs prestižā Klavins Piano koncertzāle, restorāns “Bangerts”, pilsētas pils dārzs un Sv. Annas baznīca. Festivāla “Kuldīga Piano” radošais direktors stāsta: “Pagājušā rudenī Kuldīga pierādīja, ka ir klaviermūzikas cienītāju pilsēta! Biju patīkami pārsteigts par klausītāju sajūsmu un lielo atsaucību no pilsētas puses. Uz šī labā viļņa arī šogad rīkosim otro festivāla Kuldīga Piano izlaidumu, cerot uz vēl ilgu un skanīgu turpinājumu. Šī gada festivāla programma ir veidota tā, lai apmierinātu dažādu mūzikas žanru cienītājus – no akadēmiskās mūzikas un klasiskās lirikas līdz džeza un eksperimentālajiem skaņdarbiem.”

Šī gada programmas papildinājums ir festivāla ieskaņas koncerts Rīgā, Mazajā ģildē 7. septembrī ar ukraiņu neoklasicisma pianista Jehora Hrušina solo koncertu. Tas tiks atkārtots arī Kuldīgas Sv. Annas baznīcā divas dienas vēlāk. Festivālu Kuldīgā ar klavieru improvizācijām meditatīvās noskaņās atklās iemīļotais komponists Jānis Lūsēns. Sestdienas programmu turpinās brančs ar starptautisko atzinību guvušā pianista Andreja Osokina koncertu, kurā tiks izpildīta Frederika Šopēna, Jāņa Mediņa, Volfganga Dārziņa un citu komponistu mūzika.

Tāpat neizpaliks kuldīdznieka Toma Mikāla bezmaksas koncerts pils dārzā, savukārt festivāla noslēguma koncertā vakara garumā uzstāsies trīs mūziķu apvienības. Vakara iesākumā muzicēs Ritvars Garoza, kurš akustisku flīģeļa skanējumu papildinās ar sintezatoru skaņām. Viņam sekos itāļu pianists Eds Karlsens, kura radītajā mūzikā apvienojas divu atšķirīgu profesiju – pilota un mūziķa – aspekti. Tā ir vienlaikus tehniska un punktuāla, bet arī meditatīva un aizkustinoša. “Kājas uz zemes, galva- debesīs,” – tā viņš raksturo divējādību, kas klausāma viņa mūzikā. Kuldīga Piano izskaņā –  duets DJ Rudd un Kuldīga Piano idejas autors un radošais direktors Dainis Tenis.

Festivāla ietvaros notiks arī jauno pianistu meistarklases, pop-up mūzikas un mākslas norises visā Kuldīgā. Programma tiks papildināta laika gaitā.

Projekts tiek īstenots ar Kuldīgas novada pašvaldības, Itālijas vēstniecības Latvijā, Valsts kultūrkapitāla fonda, Latvijas Valsts mežu un Kurzemes plānošanas reģiona atbalstu. Biļetes pieejamas visās “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās.