AktualitātesKultūra

No 11. augusta Mākslas galerijā būs skatāma Madaras Auzenbahas izstāde “ZILĀS PUĶES DĀRZS”

Zilā krāsa vienmēr ir bijusi tālo debesu simbols. Bet tad cilvēks iemācījās aizsniegt debesis, un izrādījās, ka, augstu no debesīm skatoties, planēta Zeme ir zila. Zilā ir cilvēces māju krāsa. Tā apzīmē piederības sajūtu. Zili ziedi dabā ir sastopami visretāk. Tie kļuvuši par ilgu un cerību simboliem. Tie apzīmē metafizisku tiekšanos pēc bezgalīgā un nesasniedzamā. Dārzs ir paradīzes simbols. Paradīze ir īpaša laimes un prieka vieta, kuru mēs katrs meklējam jau šai saulē, un ceram, ka tur nonāksim, kad mūsu zemes gaitas būs beigušās.

Ar gleznu ciklu “Zilās puķes dārzs” māksliniece sev un skatītājiem jautā: Vai laimes stāvokļa priekšnosacījumi ir sevis piederības un identitātes atrašana, izpratne un pieņemšana? Vai laime ir samierināšanās un izlīgums ar pagātni? Vai laimei ir vajadzīga vieta, un no kā šī vieta sastāv? Vai laimes un paradīzes meklējumi ir bezgalīgs process?

Gleznu cikls “Zilās puķes dārzs” ir stāsts par piederību un saknēm. Tajā māksliniece simbolu valodā ataino notikušu mirkļu, pieredzētā, sajūtu un emociju fiksācijas, kas ieskicē viņas laimīgās vietas ainavu. Un nē, tur nezied tikai rozes. Tur ir prieks, mīlestība, bailes, dusmas, izmisums, bet pāri visam – pieņemšana un piedošana.

Māksliniecei glezniecība ir piederības pasaulei meklējumi. Mēs visi meklējam savu laimīgo vietu – gleznu cikls “Zilās puķes dārzs” ir vēlējums to atrast mums visiem!

Mākslinieces Madaras Auzenbahas radošā darbība saistīta ar glezniecību, instalāciju mākslu, ilustrāciju un grafisko dizainu. Māksliniece absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju un zināšanas papildinājusi studējot Barselonas Universitātē Spānijā, Minsteres Mākslas akadēmijā Vācijā un Paasikivi – Opisto Vizuālās Kultūras un Komunikācijas koledžā Somijā. Piedalījusies grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Līdz šim sarīkojusi divas personālizstādes.

Mākslinieces darbi ir piktogrāfiski, simboliski stāsti, balstīti dziļi personiskā pieredzē un piedzīvojumos. Tajos dominē piederības pasaulei meklējumu tēma, kā arī objektīvās realitātes un mītrades robežas izpēte.

* Izstādes atklāšana: 11. augustā plkst. 17:00

Izstādes kurators:  Raimonds Kalējs

Izstādi organizē: Kuldīgas Mākslinieku rezidence un Kuldīgas novada pašvaldība

Izstādes norises vieta: Mākslas galerija (Pils iela 2, Kuldīga), ieeja izstādē par brīvu.

Darba laiki:

Pirmdiena slēgts
Otrdiena slēgts
Trešdiena 12:00 – 18:00
Ceturtdiena 12:00 – 18:00
Piektdiena 12:00 – 18:00
Sestdiena 12:00 – 18:00
Svētdiena 12:00 – 18:00