KultūraIzglītība

Mācāmies kopā ar zviedru stāstniekiem Erasmus+ projektā

Maija vidū Zviedrijas pilsēta Jungbī norisinājās pirmā Erasmus+ projekta “Storytelling – a key to inclusive society” vizīte, kurā  piedalījās Kuldīgas novada pašvaldības Kultūras nodaļas specialiste Agnese Lapsiņa, Bērnu un jauniešu centra vietniece izglītības jomā Inta Brasle un BJC jaunatnes darbiniece Sintija Kārkliņa, kā arī Kurzemes kultūras mantojuma centra “Kūrava” stāstnieces un skolotājas – Ina Celitāne un Ilona Freimane.

Projekta mērķi ir gūt pieredzi, kā izmantot stāstniecību kā sociāli iekļaušu metodi darbā ar dažādām auditorijām, un kā izveidot veiksmīgu vietējos stāstos un leģendās balstītu kultūrtūrisma maršrutu. Pieredzi guvām, mācoties no UNESCO labās prakses piemēra nemateriālā kultūras mantojuma jomā – Kronenbergas stāstnieku asociācijas (“The Land of Legend”). Pirmās mācīšanās vizītes fokuss bija darbs ar bērniem un jauniešiem, un vizītes laikā tika apgūtas konkrētas stāstniecības metodes un iepazīta partnerorganizācijas “The Land of Legend” daudzveidīgā darbībā – stāstniecības muzejs, tūrisma  maršruts un organizācijas struktūra, sadarbība ar izglītības iestādēm un pašvaldību.

Vizītes laikā apguvām metodes, kā rosināt jauniešus un bērnus pašiem veidot stāstus, kā atraisīt radošumu un trenēt prezentācijas prasmes, kā atraktīvi un interesanti stāstīt savam novadam raksturīgās teikas un leģendas, kā strādāt ar bērnu un jauniešu auditoriju, izmantojot stāstniecību kā metodi. Apmeklējām stāstu maršrutu, kas izvietots trīs pašvaldību robežās un ar atraktīvām “pieturzīmēm” – speciāliem stāstu skapīšiem – vēsta par lokālo nemateriālo kultūras mantojumu. Vizītes laikā viesojamies Jungbī pašvaldības Kultūras skolā (kas ir līdzīgi kā BJC), kur  iepazinām organizācijas struktūru un piedalījāmies atvērtajā stāstniecības (storytelling) nodarbībā ar vietējiem bērniem un  skolotājiem. Nodarbības laikā stāstījām latviešu teikas par zviedru laikiem paralēli latviešu un zviedru valodā.

Projekts “Storytelling – a key to inclusive society” norisināsies līdz 2024. gada beigām un tā ietvaros ieplānotas vairākas mācīšanās vizītes Zviedrijā un Latvijā, kā arī stāstniecības vasaras skola Kuldīgas novadā. Projekta vadošais partneris ir Kuldīgas novada pašvaldība, partnerorganizācijas – Kurzemes kultūras mantojuma centra “Kūrava” un “The Storytelling Network of Kronoberg” (“The Land of Legends”) Jungbī pilsētā Zviedrijā.

Eiropas Savienības finansēts. Paustie viedokļi un uzskati atspoguļo autora(-u) personīgos uzskatus un ne vienmēr sakrīt ar Eiropas Savienības vai Eiropas Izglītības un Kultūras izpildaģentūras (EACEA) viedokli. Ne Eiropas Savienība, ne EACEA nenes atbildību par paustajiem uzskatiem.

Erasmus+ projekta Nr.: 2022-2-LV01-KA210-ADU-000099986

Eiropas Savienības finansēts. Paustie viedokļi un uzskati atspoguļo autora(-u) personīgos uzskatus un ne vienmēr sakrīt ar Eiropas Savienības vai Eiropas Izglītības un Kultūras izpildaģentūras (EACEA) viedokli. Ne Eiropas Savienība, ne EACEA nenes atbildību par paustajiem uzskatiem.