JaunumiKultūra

Baznīcu nakts 2023 Kuldīgas novada dievnamos

Foto: Artis Gustovskis

Sestdien, 27. maijā, Latvijas dievnamos un draudzēs norisināsies garīgās kultūras notikums “Baznīcu nakts 2023”, kura laikā ikviens aicināts atklāt Latvijas baznīcu gadsimtiem glabāto kultūras mantojumu un garīgās vērtības, kā arī iesaistīties dažādās aktivitātēs. Šajā pašā dienā notiks arī “Atvērto baznīcu diena”, kuras laikā draudzes atvērs savus dievnamus viesiem jau plkst. 10.00 rītā. Apmeklētāji gaidīti arī Kuldīgas novada dievnamos

“Baznīcu nakts” un “Atvērto baznīcu dienas” tēma šogad ir “DZĪVĪBA” kuru ir iedvesmojušas pārdomas par Jēzus Kristus sacīto Svēto Rakstu Jāņa evaņģēlijā: “Es esmu nācis, lai tām būtu dzīvība un būtu pārpārēm.”

Baznīcu nakts 2023 visā Latvijā notiks no pulksten 18.00 līdz 24.00. Baznīcas aicinātas zvanīt baznīcu zvanus atbilstoši senajai stundu lūgšanu tradīcijai – pulksten 12.00, 18.00 un 22.00, kas atbilst pusdienas, vakara un nakts lūgšanas laikam, Tradicionāli plkst. 21.00 notiks vienošanās kopīgai Tēvreizes lūgšanai.

Apmeklētājus gaidīs Kuldīgas novada dievnamos:

KULDĪGAS SV. KATRĪNAS EVAŅĢĒLISKI LUTERISKĀ DRAUDZE Baznīca apmeklētājiem būs atvērta no plkst. 10:00 līdz 22:00 (baznīca piedalīsies Atvērto baznīcu dienā, bet ne Baznīcu naktī)

  • Kopīga Tēvreizes lūgšana plkst. 21:00
  • No plkst. 11:00 līdz 17:00 Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcas un Bībeļu ekspozīcijas apskateun, iespēja uzkāpt baznīcas tornī
  • Plkst. 18:00 kora ”VOX HUMANA” (Oslo, Norvēģija) koncerts
  • Plkst. 19:30 virsmācītāja Viestura Pirro stāstījums par Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcas un draudzes vēsturi
  • Plkst. 20:00 ērģeļmūzikas koncerts – ērģelnieks Gunārs Vecpūlis
  • Plkst. 21:00 kopīga Tēvreizes lūgšana
  • Plkst. 21:10 Kuldīgas Sv. Katrīnas draudzes liturģiskā kora (scholas) koncerts – vadītāja ērģelniece Daina Lancmane – Megne
  • Plkst. 22:00 Baznīcu Nakts draudzē noslēgums

Plašāka informācija:

https://www.facebook.com/KuldigasSv.Katrinasdraudze

www.kuldigas.lelb.lv

Baznīcas iela 31, Kuldīga

KULDĪGAS SVĒTĀS ANNAS EVAŅĢĒLISKI LUTERISKĀ BAZNĪCA

Baznīca apmeklētājiem būs atvērta no plkst. 10:00 līdz 22:00 (baznīca piedalīsies Atvērto baznīcu dienā, bet ne Baznīcu naktī)

  • Baznīcas zvanu zvanīšana plkst. 12:00, 18:00 un 22:00
  • Kopīga Tēvreizes lūgšana plkst. 21:00, pēc kuras skanēs ērģeļu mūzika pusstundas ilgumā
  • Iepriekš piesakoties, iespēja uzkāpt baznīcas tornī, lai izbaudītu lielisku skatu uz pilsētu no augšas.

Plašāka informācija: https://www.facebook.com/KuldigasSvAnnasbaznica

vai rakstot uz irmagertnere@inbox.lv

Dzirnavu 12, Kuldīga

ĒDOLES EVAŅĢĒLISKI LUTERISKĀ BAZNĪCA

Baznīca apmeklētājiem būs atvērta no plkst. 10:00 līdz 22:00 (baznīca piedalīsies Atvērto baznīcu dienā, bet ne Baznīcu naktī)

Plašāka informācija: rakstot uz aaa-zzz@inbox.lv

Dārza iela 5, Ēdole, Ēdoles pagasts, Kuldīgas novads

KULDĪGAS PRĀVESTA IECIRKŅA USMAS BAZNĪCA

Baznīca apmeklētājiem būs atvērta no plkst. 10:00 līdz 24:00 (baznīca piedalīsies Atvērto baznīcu dienā un Baznīcu naktī)

  • Baznīcas zvanu zvanīšana plkst. 12:00, 18:00 un 22:00
  • Kopīga Tēvreizes lūgšana plkst. 21:00

Baznīcas dārzā plānota dzejas izstāde, skanēs gregoriāņu dziedājumi, notiks aizlūgumi un Svēto Rakstu lasījumi. Vakarā – gaismas instalācijas pāri Usmas baznīcai.

Plašāka informācija:

www.usmasbaznica.lv

Rendas pagasts, Kuldīgas novads

Baznīcu nakts ir kristīgs kultūras notikums, un šogad Latvijā tas notiks jau devīto reizi. Notikums ir ekumenisks, un tradicionāli norisinās no pulksten 18.00 līdz 24.00. Tajā kopīgi piedalās dažādu Latvijas kristīgo konfesiju draudzes. Baznīcu nakts ir satikšanās ar skaistumu baznīcas kultūras, mākslas un garīgo vērtību mantojumā, tā ielūdz ikvienu cilvēku sastapties ar Dieva skaistumu Latvijas baznīcās, cilvēkos un katram savā dvēselē. “Baznīcu nakts” Latvijā notiek kopš 2014. gada. Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai atceļoja no Austrijas, kur pirms nedaudz vairāk nekā 10 gadiem notika pirmais šāds Kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumēnisks notikums. Drīz pēc tam pasākums notika arī Čehijā un Slovākijā.  Kopš 2012. gada Baznīcu nakts notiek arī Tartu, Igaunijā. Pasākuma ieceri atbalsta Latvijas lielāko kristīgo konfesiju vadītāji. Latvijā Baznīcu nakti organizē starpkonfesionāla domubiedru grupa – nodibinājums “Baznīcu Nakts fonds”. Vairāk : baznicunakts.lv

 Atvērto baznīcu diena ir iniciatīva, kas pievienojās Baznīcu naktij 2021. gadā. Ap Latvijas simtgades laiku tapa skaidrs, ka Baznīcu nakts ir jāpapildina ar notikumu, kas dāvātu vairāk laika iepazīt Latvijas sakrālo mantojumu. Valstiski patriotiski raugoties, ir vajadzīga diena vismaz reizi gadā, kad vairums dievnamu ir atvērti. Tā būtu iespēja Latvijas ļaudīm un mūsu valsts viesiem apceļot Latvijas novadu dievnamus un iepazīt to sakrālā mantojuma skaistumu. Latvijas dievnamu arhitektūra un māksla – dievnama sakrālā telpa visā veselumā – ir vērtība, kurai jādod iespēja uzrunāt cilvēku mūsdienu pasaulē. Atvērto baznīcu diena ir arī pateicības apliecinājums tiem Latvijas ļaudīm, kuri savās draudzēs kalpodami vai ziedodami līdzekļus, ir rūpējušies par dievnamu atjaunošanu, uzturēšanu, saglabāšanu no paaudzes paaudzē.