AktualitātesJaunumiKultūra

Noslēdzies Liepāja 2027 rīkotais projektu konkurss kultūras jomas profesionāļu kapacitātes celšanai

Noslēdzies “Nodibinājums Liepāja 2027” (Liepāja 2027) rīkotais projektu konkurss kultūras un radošo organizāciju darbinieku kapacitātes celšanai paredzēto meistarklašu atbalstam. Konkursa rezultātā periodā no š.g. 1. novembra līdz 2025. gada 30. aprīlim Liepājā, Dienvidkurzemes novadā un Kuldīgā tiks īstenotas 11 meistarklases.

Lai stiprinātu radošo industriju kapacitāti un attīstītu “Liepāja – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027” programmu, Liepāja 2027 š.g. septembrī izsludināja atklātu projektu konkursu meistarklašu atbalstam. Konkursam pieteikties bija aicinātas kultūras un radošo industriju organizācijas, iesniedzot projektus ar mērķi rīkot meistarklases kolektīvu radošo prasmju stiprināšanai.

“Ticam, ka konkursā apstiprinātie izglītojošie projekti un meistarklases būs būtisks solis, lai pilnveidotu kultūras procesu kvalitāti un daudzveidību. Plānotās meistarklases stiprinās organizāciju kapacitāti, vienlaikus atverot durvis starptautiskiem kontaktiem un inovatīviem, starpdisciplināriem projektiem,” atklāj Liepāja 2027 valdes locekle Eva Ciekurze, “esam gandarīti, ka konkursa rezultātā ieguvēji būs visu trīs pašvaldību kultūras jomu pārstāvji, tajā skaitā arī Dienvidkurzemē un Kuldīgā, kur ar meistarklašu palīdzību tiks pavērtas jaunas izaugsmes iespējas. Tāpat iepriecina fakts, ka projektu konkurss aptvēris plašu Liepājas pilsētas ģeogrāfiju un meistarklases tiks rīkotas gan Karostā, gan Ziemeļu priekšpilsētā. Apmācības notiks ļoti dažādām organizācijām — sākot no skolēnu un amatierteātriem līdz profesionālu mūziķu un mākslinieku radošajām darbnīcām.”

Kopumā tika saņemti 16 pieteikumi, no kuriem finansējums tiks piešķirts 11 projektiem:

Biedrība “Baringtons K2” Karostā īstenos divus projektus — spāņu diriģente Alisija Garrudo Alamo pasniegs nodarbības Karostas mūzikas skolas pūtēju orķestrim, savukārt biedrības komanda attīstīs pasākumu producēšanas prasmes. Lai pilnveidotu Aizputes, Dienvidkurzemes, Kuldīgas novada un Liepājas amatierteātru, individuālo mākslinieku un nozares profesionāļu radošās prasmes projekta iesniedzējs — Dienvidkurzemes novada pašvaldība — organizēs teātra dramaturģijas un režijas praktiskās nodarbības, izmantojot kopienas un dokumentālās dejas metodes. Biedrība “Jaunā mākslas lāde” kopā igauņu mākslinieci Tulvi Turo izkops grāmatu siešanas iemaņas nodarbību ciklā “Grāmatas sējums kā mākslas darbs”, savukārt Biedrība “Sansusī” attīstīs kolektīvās sadarbības kompetences. Vokālās mākslas un ģitārspēles meistarklases dziesminiekiem organizēs “Austras biedrība”, turpretim Biedrība “Tālu Skan” sadarbībā ar virkni starptautisku partneru organizēs imersīvās (telpiskās) mūzikas rezidenci producentiem un komponistiem. Biedrība “Kurzemes radošās industrijas attīstības centrs” veidos divus projektus — meistarklases pūtēju orķestrim “Liepāja” starptautiski atzītā diriģenta Berta Langelera vadībā un Ilgtspējīga radošuma darbnīcu, kurā Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi un pedagogi pētīs ilgtspējīgus materiālus un to pielietojumu dizainā.  SIA “Lielais Dzintars” islandiešu ekspertes sabiedrības iesaistes jautājumos Vigdisas Jakobsdotiras vadībā koncertzāles, kā arī Liepājas Simfoniskā orķestra un Liepājas teātra darbiniekus plāno apmācīt Kultūras ilgtspējas un kopienu iesaistes jautājumos.

Kopējais konkursa kārtā piešķirtais un sadalītais finansējuma apmērs ir 16 050 eiro. Konkursa nolikums paredz, ka atbalsta saņēmēji finansējumu var izlietot meistarklases vadītāja/vadītāju atlīdzībai, ceļa izdevumiem un izmitināšanai. Katram iesniegtajam projektam bija iespēja pretendēt uz atbalstu 500 līdz 2000 eiro apmērā. Konkursa kārtībā apstiprinātās meistarklases paredzētas organizāciju iekšējās kapacitātes celšanai un nav paredzētas publiskam apmeklējumam.