AktualitātesKurmāles pagasts

Roku rokā jau 12 gadus

Turpinot tikšanās ciklu ar uzņēmējiem, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska un vietnieks Artis Roberts uz tikšanos aicināja Kurmāles pagasta zemnieku saimniecības “Vankas” saimniekus Inesi un Kasparu Kilipus.

Viņi ar uzņēmējdarbību nodarbohas jau 12 gadus. 2012. gadā nodibinājuši savu Zemnieka saimniecību un sākuši audzēt gaļas liellopus. Vēlā pievērsušies arī graudkopībai. Šo gadu laikā uzņēmums ir ievērojami audzis – šobrīd saimniecībā ir ap 60 lopu, bet apsaimniekojamā zeme ap 400 ha.

Uzņēmēji apsaimnieko vairākus desmit zemesgabalus visā novadā – Kabilē, Rendā, Snēpelē, Kuldīgā un Kurmālē. Uzņēmēji savā starpā ir sadalījuši darbus – Inese raksta projektus, piesaista investīcijas un veic uzņēmumā grāmatvedību, savukārt Kaspars uzrauga laukus, kuļ graudus un uzrauga tehniku. Ar Eiropas savienības līdzfinansējumu aizvadītā gadā uzcelta gan apjomīga noliktava, gan iegādātas lauksaimniecības tehnikas. Tiek domāts arī par graudu kaltes iegādi.

Kā lielākos izaicinājumus uzņēmēji min ģeopolitisko situāciju pasaulē, kas ietekmē graudu cenu un laikapstākļus no kuriem ik gadu ir atkarīga raža. Tāpat arī iebraucamo ceļu kvalitāti.