AktualitātesJaunumi

Izmaiņas sociālajā jomā 2024. gadā

2024. gadā darbu uzsāks Sociālo pakalpojumu centrs “Tilts” Liepājas ielā 14, Kuldīgā, kurā bērni ar funkcionāliem traucējumiem varēs apmeklēt mūzikas terapiju, montesori nodarbības, darbosies arī īslaicīgās pieskatīšanas telpa. Savukārt pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem tiks nodrošinātas digitālo prasmju nodarbības, mākslas terapija, vingrošanas nodarbības, arī iespēja pilnveidot tekstilapstrādes un ēdiena pagatavošanas prasmes. Nākotnē plānots attīstīt un pilnveidot pieejamo pakalpojumu klāstu.

Ņemot vērā minimālo ienākumu reformu, no 1. janvāra mainās minimālo ienākumu sliekšņi – trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis palielināts no 313 eiro uz 343 pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un no 219 eiro uz 240 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā, maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis – no 407 eiro uz 446 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un no 285 eiro uz 312 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā, garantēto minimālo ienākumu slieksnis palielināts no 125 eiro uz 137 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un no 87,50 eiro uz 96 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā. Vienlaikus Eiropas Sociālā fonda Plus programmas atbalstu varēs saņemt maznodrošinātas mājsaimniecības, kuru rīcībā esošie ienākumi mēnesī nepārsniedz 411 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, bet katrai nākamajai personai mājsaimniecībā – 288 eiro.

No 2024. gada par 6% pieaugs asistentu un pavadoņu atlīdzības apmērs par vienu pakalpojuma sniegšanas stundu cilvēkiem ar invaliditāti – tas turpmāk būs 5,42 eiro. Bērniem ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem, kuriem Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija noteikusi invaliditāti un izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību, valsts nodrošinās pašvaldībām līdzfinansējumu aprūpes mājās pakalpojuma nodrošināšanai. Atbalsts palielināts arī pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam – pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai palielināts no 251 eiro uz 274 eiro, personām ar invaliditāti kopš bērnības no 376 eiro uz 411 eiro, pabalsts ikmēneša izdevumiem no 125 eiro uz 137 eiro, pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei no 1065 eiro uz 1166 eiro. Vienlaikus ārpusģimenes aprūpē bijušiem jauniešiem pēc pilngadības sasniegšanas līdz 21 gada vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, ja turpina mācības, valsts sniegs atbalstu, lai jauniešiem sniegtu sociālā mentora pakalpojumu, finansiālu atbalstu, kā arī  atbalsta grupu nodarbības dažādu sociālo prasmju un iemaņu apguvei.